HANDIG

KOPPELINGen voor beginners 1

 

Voor velen zal het nog vertrouwd voelen: de werkmap. De map vol met papieren formulieren die de buitendienst meeneemt om in te vullen en bij de binnendienst weer keurig af te leveren. Ook nu is de werkmap in veel organisaties een bekend verschijnsel, terwijl het door de digitale revolutie in feite overbodig is geworden. Komt nog bij dat de eisen aan de informatie die tegenwoordig worden gesteld, niet meer worden gehaald met papier en een enkele losse foto.

Groeiende informatiebehoefte

De informatiebehoefte is enorm gegroeid. Niet alleen vertegenwoordigers langs de weg zijn uitgerust met een tablet, maar ook bijvoorbeeld mensen die de kabels of leidingen in de grond leggen. Het is een combinatie van digitale processen geworden, die vaak gekoppeld moeten worden. Het is zaak al die processen goed te stroomlijnen. En het kan, want de kosten van data zijn omlaag gegaan, de acceptatiegraad juist omhoog en de beschikbaarheid van goedkope apparatuur is de laatste jaren sterk verbeterd.

CSV

Voor een goede stroomlijning zijn koppelingen nodig. En dan komen termen als API, CSV, webservice en XML naar boven. Om bestandstypen te onderscheiden, kijken we naar XML en CSV. CSV is de afkorting voor Comma Seperated Values. Het CSV-formaat bestaat uit tekstgegevens, waarbij de waarden worden gescheiden door komma’s en regels door het nieuwe-regelteken. CSV-bestanden worden vaak gebruikt voor het opslaan van gegevens in tabellen of logboeken. De verspreiding van CSV is breed, mede door de makkelijke notatie en leesbaarheid. Een CSV-bestand is wel gevoelig voor aanpassingen. De volgorde van de informatie op de regel is meestal ook de volgorde hoe en koppeling het bestand inleest. Een kolom tussenvoegen betekent dus dat alle kolommen rechts daarvan niet meer kloppen met de afspraken die voor de koppeling gemaakt zijn. Tegenwoordig zijn er wel slimmere koppelingen die naar de eerste regel kijken en de velden koppelen op basis van de kolomtitel.

XML

XML staat voor Extensible Markup Language en is als koppeling vooral in gebruik als systemen niet compatibel zijn. In een XML staat in de data zelf beschreven wat de inhoud is. Voor een koppeling kan dus alle info door elkaar staan: door de voorloper uit te lezen weet de koppeling met welke gegevens zij te maken heeft. Wijzigingen zijn in XML dus vaak makkelijker door te voeren, het is een kwestie van toevoegen.

Volgende keer gaan we graag in op de verschillen en overeenkomsten tussen API en webservice.

ZET DE EERSTE STAP ZELF 
WE HELPEN U GRAAG

Vul onderstaand formulier in en ontvang onze white paper met de 5 stappen ter voorbereiding om uw toekomstige software op uw unieke proces aan te laten sluiten.  Drie keer per maand geven we ook een gratis  quickscan weg  t.w.v. max 500 Euro.